Privé-zorgpaspoort voor Groningers › SER Noord Nederland

NIEUWS: Privé-zorgpaspoort voor Groningers

Dagblad van het Noorden - 7 september 2017

Nieuwsoverzicht

Arend van Wijngaarden

Groningen De inwoners van Groningen moeten een Persoonlijke Zorg Omgeving krijgen waarin medische gegevens, erfelijke aanleg en health-apps worden gekoppeld.

Dat is een van de adviezen van de Sociaal Economische Raad Noord-Nederland in het rapport Personalized & Customized Health. De SER Noord schreef het rapport op verzoek van de provincie Groningen die plannen maakt om ouderen langer thuis te laten wonen. Door bezuinigingen en de decentralisatie van welzijnswerk en ouderenzorg wordt het volgens de provincie steeds lastiger om ouderen op een verantwoorde manier thuis te laten wonen, zeker op het platteland.

De Persoonlijke Zorg Omgeving moet een soort digitaal zorgdossier worden, dat eigendom wordt van de burger zelf. Er kan allerlei medische informatie in komen, maar ook gegevens over beweging, voeding en gewicht. Zo houden veel smartphones nu al automatisch bij hoeveel iemand loopt en kunnen ook hartslag, bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed en andere gegevens geregistreerd worden. Door die gegevens te koppelen aan medische informatie en na toestemming van de burger te delen met artsen of andere zorgverleners zou de gezondheidszorg beter moeten worden. In het rapport wordt zelfs gesteld dat de erfelijke aanleg voor ziektes eraan gekoppeld kan worden. Daarmee kunnen mensen adviezen krijgen hoe ze langer gezond kunnen blijven.

In het rapport staat dat de helft van alle Groningers binnen vijf jaar zo’n Persoonlijke Zorg Omgeving moet krijgen. Als de burgers toestemming geven, zou het gekoppeld kunnen worden aan het grote bevolkingsonderzoek Lifelines, dat ook medische gegevens van mensen heeft.

De SER Noord stelt naast dit zorgdossier voor dat er meer samenwerking komt tussen zorginstellingen en onderzoekers, meer zorg via beeldschermen en met behulp van elektronische apparatuur zoals robots, camera’s en sensoren. „Er is veel medische kennis die nu ongebruikt blijft”, zegt gedeputeerde Patrick Brouns.

De provincie steekt volgens Brouns enkele tonnen in het plan. De uitvoering komt te liggen bij een regiegroep onder leiding van Folkert Kuipers, oud-bestuurder van het UMCG. Het werk wordt gedaan vanuit het kantoor van het HANNN, Healthy Ageing Network Noord-Nederland. Als de bestaande financieringsstromen de plannen in de weg staan, moet die regiegroep ‘een zekere mate van burgerlijke ongehoorzaamheid betrachten’, want de burger moet centraal staan en niet de instituties, stelt het rapport.

 

Nieuwsoverzicht