SER NN maakt kennis met sociale ondernemingen › SER Noord Nederland

SER NN maakt kennis met sociale ondernemingen

NIEUWS: SER NN maakt kennis met sociale ondernemingen

Ter verkenning van het advies Arbeidsmarkt bezocht een delegatie van SER Noord-Nederland Alescon in Assen. Daar werd de delegatie rondgeleid door enkele joint ventures in verschillende sectoren. 

Nieuwsoverzicht

Alescon voert voor zes Drentse gemeenten de wet Sociale Werkvoorzieningen uit en daarnaast zet de organisatie nog een aantal regelingen in werking op het gebied van arbeidsre-integratie. Dit doet Alescon allemaal vanuit de visie: Werken leer je door te werken.

De delegatie bezocht een aantal joint ventures van Alescon die elk op hun eigen wijze vorm geven aan het begrip Sociale Ondernemingen. Tijdens het werkbezoek kwamen verschillende sectoren aan de orde, zoals productiewerk en verkoop.

De organisatie SCA Assen ontwikkelt produceert op grote schaal hygiëne producten voor de zorg  waarbij enkele gedetacheerden van Alescon verantwoordelijk zijn voor de controle van producten. Door een rondleiding bij SCA Assen werd de toegevoegde waarde van sociale ondernemingen zichtbaar.

Het Goed is een organisatie waar gewerkt aan de hergebruik van oude producten. Waarbij de organisatie passend werk bied voor mensen met een beperking of mensen die al een langere tijd zonder werk zitten.

Het werkbezoek werd afgerond met een bezoek aan Sympany. Sympana zamelt kleding in, sorteert ze op kwaliteit en verkoopt ze uit eindelijk met meerwaarde door. De opbrengst die wordt gegenereerd  wordt ingezet om mensen uit kansarme situaties te helpen. Tevens wordt er in het bedrijfsproces gebruik gemaakt van de kwaliteiten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo werken een aantal allochtone vrouwen op de sorteerafdelingen die haarfijn aanvoelen de kwaliteit van kleding kunnen aanvoelen.

Nieuwsoverzicht