Weblog: Noord-Nederland nu echt snel aan de slag met hulp bij innovaties! › SER Noord Nederland

NIEUWS: Weblog: Noord-Nederland nu echt snel aan de slag met hulp bij innovaties!

Wie zich als ondernemer in Noord-Nederland verdiept in regelingen voor steun bij innovatie, heeft een grote kans om door de bomen het bos uit het oog te verliezen. Er zijn in totaal zo’n 360 regelingen waar men een beroep op zou kunnen doen. Allemaal met hun eigen specifieke doelstelling en eigen specifieke wensenlijstjes. Wie de lange lijst bekijkt zou wel eens in de verleiding kunnen komen om te denken: “Laat maar! Ik ga eerst wat anders doen!”

Nieuwsoverzicht

Dat is precies waar het aan schort in Noord-Nederland. Het Noorden heeft uitstekende mogelijkheden om economisch verder te groeien. Volgens het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) is het zelfs zo dat Noord-Nederland zich in het Europa van 2020 kan hebben ontwikkeld tot de regio die bekend staat om de vernieuwende manier waarop economisch voordeel behaald is uit innovatie. De kansen zijn er dus, maar of mkb-bedrijven  - de hoofdmoot in de noordelijke economie - die kansen ook grijpen, is maar de vraag.

En dat is de reden waarom de Sociaal Economische Raad (SER) Noord-Nederland onlangs een advies heeft uitgebracht aan de noordelijke overheden over het innovatiebeleid voor het Noorden. “Aan de slag!”  is het thema er van. De strekking van dat advies is dat het voor de MKBer die wíl, een stuk eenvoudiger en gemakkelijker moet worden om steun te krijgen bij innovaties, zodat iedereen snel aan de slag kan.
No wrong door.

Veel is er al in Noord-Nederland. Verschillende organisaties en instellingen verzorgen steun als het gaat om kennis, netwerk en financiën. Maar in de toegankelijkheid schiet het wel eens tekort. Ook wordt er slecht doorverwezen door de instellingen als zij een ondernemer niet verder kunnen helpen. Dat moet anders. Door beter samen te werken, worden bedrijven altijd snel en gemakkelijk geholpen.
Het maakt ons niet uit hόe de overheden dit gaan organiseren, maar organiseer het ! En liefst zo dicht mogelijk tegen de ondernemer aan. De bedrijven uit Friesland, Drenthe en Groningen zouden er terecht moeten kunnen voor faciliteiten in omvang variërend van tussen de 10.000 en 250.000 euro.

Belangrijk is ook dat het Noorden haar innovatiebeleid moet ‘focussen’ en richt op die ondernemers die zelf willen innoveren maar die dit door knelpunten nog niet lukt. Ondernemers zonder deze motivatie horen niet tot de doelgroep. Het allerbelangrijkste is in elk geval dat er nu snel actie wordt ondernomen om de slag naar slimme groei in Noord-Nederland mogelijk te maken. Succes ligt immers besloten in de praktijk, niet in de theorie.
Sinds het uitkomen van onze nota in maart hebben we veel positieve reacties gehad op het rapport, dat was opgesteld in nauw overleg met ondernemersorganisaties.

We hopen binnenkort al te kunnen constateren dat onze aanbevelingen in vruchtbare aarde vallen, want het SNN werkt aan een actieplan voor de komende jaren, de Research and Innovation Strategy for Smart Specialisation (RIS3)  voor Noord-Nederland.  Hopelijk vinden we daar straks de kern van onze aanbevelingen in terug!

Frans Jaspers,

Voorzitter SER Noord-Nederland

Nieuwsoverzicht