Nationaal Energieakkoord nu bijna rond › SER Noord Nederland

Nationaal Energieakkoord nu bijna rond

NIEUWS: Nationaal Energieakkoord nu bijna rond

De partijen die spreken over een energieakkoord hebben een mondelinge overeenkomst bereikt.

Bedrijfsleven, milieubeweging, vakbonden en ministeries zijn het op hoofdlijnen eens over maatregelen waardoor Nederland in 2020 minstens 14 procent van zijn energie duurzaam zal produceren, zo melden bronnen aan de NOS. Tegelijk wijzen die bronnen erop dat er nog heel veel losse eindjes zijn die besproken moeten worden.


Geen toelichting

Vandaag hebben de hoofdrolspelers nog telefonisch overleg gehad. De partijen willen vrijdag, bij de laatste ministerraad voor het reces, een brief presenteren aan het kabinet.

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft het voortouw genomen bij het opzetten van een energieakkoord. De verschillende partijen onderhandelen er al maanden over. De SER zelf laat weten dat er nog geen sprake is van een definitief akkoord en wil geen toelichting geven.

De gesprekken tussen de partijen verliepen niet zonder slag of stoot. Vooral over de financiering van de sommige projecten zijn ze het nog steeds niet helemaal eens.


Verschoven

Van Brussel moeten alle EU-landen voor 2020 verplicht minimaal 14 procent duurzaam produceren. Lukt dat niet, dan krijgt Nederland een flinke boete. Het wordt nog een hele klus om daaraan te ontkomen, omdat Nederland nu ongeveer 4 procent van zijn energie duurzaam produceert.
In het regeerakkoord staat dat Nederland voor 2020 16 procent duurzaam wil produceren en in 2050 zelfs 100 procent. Het energieakkoord heeft het 16 procent-streven verschoven naar 2023.

Nieuwsoverzicht