Impressie afscheidsbijeenkomst Fleur Gräper-van Koolwijk › SER Noord Nederland

Impressie afscheidsbijeenkomst Fleur Gräper-van Koolwijk

NIEUWS: Impressie afscheidsbijeenkomst Fleur Gräper-van Koolwijk

“Ik hoop dat ik nog heel veel gebruik mag maken van de kennis van de SER Noord-Nederland.” Met die woorden nam algemeen secretaris Fleur Gräper-Koolwijk maandagmiddag 15 juni officieel afscheid. Op 29 april werd ze lid van Gedeputeerde Staten in Groningen. Gräper-Koolwijk waardeert vooral de combinatie van leden-deskundigen en de sociale partners die meedenken en adviseren. “Dit is nog steeds de meest ultieme denktank die Noord-Nederland heeft, die bestuurders en andere belanghebbenden prikkelt tot anders denken. Ik heb de afgelopen vier jaar de waarde van ‘de polder’ leren kennen.”

 

Nieuwsoverzicht

Jesse Frederik van De Correspondent en co-auteur van ‘Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers’ hield een lezing over een onderwerp dat de nieuwe gedeputeerde na aan het hart ligt: de verbinding tussen economie en arbeidsmarkt. Frederiks thema is het gebrek aan evenwicht tussen het maatschappelijk nut en de financiële waardering van beroepen. “Een stad loopt vast als het vuilnis een week niet wordt opgehaald. Een staking van een half jaar van bankiers in Ierland had – eind jaren ‘70 – geen enkel effect."

Bullshit-banen

Nederland heeft veel werkgelegenheid gecreëerd die bestaat uit banen met nauwelijks toegevoegde waarde voor de samenleving: ‘bullshit-banen’, stelt Frederik. In het auditorium in het Hampshire Hotel illustreerde hij dat met gegevens over de effectiviteit van instrumenten om werklozen aan het werk te helpen: de meeste hebben geen enkel effect maar leveren wel werk op aan talloze trainers en bureautjes. “Er is een hele werklozenindustrie ontstaan en daar zit een hoop lucht in. We pompen 6,5 miljard in arbeidsmarktbeleid en wat heeft dat voor zin?”

Cort van der Linden versus Rutte

Deze situatie zette hij af tegen de visie van de liberale politicus Pieter Cort van der Linden, premier van 1913 tot 1918. Nederland kampte net als nu met ‘bubbles’ en graaiers. Toen waren het aandelen in Argentijnse spoorwegen en Surinaamse kanalen waarmee enkelen zichzelf enorm verrijkten maar die niets waard bleken te zijn. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld het worldonline-debacle en de huizenmarkt, vindt Frederik. De oplossingen van Cort van der Linden gaan een compleet andere richting uit dan die van het kabinet Rutte. “De denkbeelden van Cort van der Linden zouden nu goed passen in een Maoïstisch pamflet.”

Cort van der Linden ageerde tegen het ‘onverdiend inkomen’: zoals erfenissen en stijgingen van grondprijzen met dank aan nieuwe bestemmingsplannen. Daar wilde hij iets aan doen met een belasting op nalatenschappen en erfpacht. Een staatsbank – de Rijkspostspaarbank – diende het goede voorbeeld te geven aan de financiële sector. “Ondenkbaar onder Rutte.”

Nadenken over ongelijkheid

“Wat we in de ongelijkheiddiscussie nodig hebben is dat we nadenken over de vraag of ongelijkheid een kwestie van rechtvaardigheid is of jaloezie”, besluit Frederik. “We moeten niet alleen naar de kwantitatieve aspecten kijken maar onszelf ook afvragen: wat voor ongelijkheid willen we. Waar willen we dat mensen hun geld mee verdienen. Is geld verdienen ook iets toevoegen aan de maatschappij?”

Nieuwsoverzicht