‘Biobased economy’ biedt kansen voor Noord-Nederland › SER Noord Nederland

‘Biobased economy’ biedt kansen voor Noord-Nederland

NIEUWS: ‘Biobased economy’ biedt kansen voor Noord-Nederland

Noord-Nederland moet inzetten op de productie en verwerking van landbouwproducten met een hoge toegevoegde waarde. Deze biobased economy biedt kansen voor de werkgelegenheid. Geld en energie steken in de komst van bulkproducenten is het stimuleren van werkloosheid. Dat stelde Rudy Rabbinge op 31 oktober tijdens een lezing in Borger voor de SER Noord-Nederland. Rabbinge is emeritus universiteitshoogleraar in Wageningen op het gebied van duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid.

Nieuwsoverzicht

Een biobased economy maakt uiterst efficiënt gebruik van landbouwgronden en benut de bestanddelen van agrarische producten en de restproducten die daarbij vrijkomen, optimaal. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het winnen van grondstoffen uit de aardappel voor hoogwaardige kunststoffen en het winnen van ingrediënten in melk voor babyvoeding: daar kan veel meer geld mee verdiend worden dan met aardappelmeel en melkpoeder. Eerst dus die meest hoogwaardige stoffen eruit halen en uit wat er overblijft, steeds die stoffen winnen die het meeste opleveren, zegt Rabbinge. Energie, zoals biobrandstof, staat onderaan de keten. De politiek moet de boeren dus geen subsidie geven voor koolzaad te planten voor biobrandstof, vindt hij. “Je zou half Nederland moeten volzetten met koolzaad om de doelstelling voor alternatieve energie te halen en het levert qua inkomsten weinig op.” Zonde van de landbouwgrond, wil hij maar zeggen, want je kunt biobrandstof net zo goed uit restproducten en afval uit bijvoorbeeld de suikerindustrie.

Grondgebruik, teelt en opbrengst kunnen nog enorm worden verbeterd, stelt Rabbinge. “Door onze kennis op het gebied van gewasverbetering en het gebruik van slimme technologie is steeds minder landbouwgrond nodig om méér te produceren. Daardoor kunnen we minder rendabele gronden aan de natuur teruggeven.” En er is nog meer winst te behalen: door gesloten productieketens is de milieuvervuiling minimaal en de hogere opbrengst per hectare is de oplossing voor de honger in de wereld.

Het uitgebreide verslag van de lezing vindt u hier. Tevens is hier de videoregistratie van de lezing te bekijken. De powerpoint presentatie is hier beschikbaar.  

Nieuwsoverzicht