Alexander Rinnooy Kan 05 september 2012
Een dag voor zijn officiële afscheid in Den Haag, nam SER Noord-Nederland op woensdag 5 september 2012 met een werklunch afscheid van dhr. Rinnooy Kan. Het bezoek was zijn laatste officiële bezoek als voorzitter van de landelijke SER in, zoals hij zelf omschreef, ‘geleende tijd’ aangezien zijn opvolger al aan zijn werkzaamheden was begonnen in Den Haag.

Dhr. Rinnooy Kan opende het bezoek met een herbezinning over de rol die instituten als de SER spelen. Deze rol is in de afgelopen jaren een stuk complexer geworden. Volgens dhr. Rinnooy Kan is er op dit moment veel aan de hand in de essentiële driehoek politiek- werkgevers-werknemers. “De wijze waarop in Nederland samengewerkt wordt en de bereidheid om het middenveld actief te betrekken bij het politieke debat en besluitvorming is uniek in de wereld en heeft Nederland veel gebracht in de afgelopen decennia. Echter door de veranderende politieke cultuur is er een gebrek aan evenwicht ontstaan in de driehoek, wat zich onder andere vertaalt in een relatief comfortabele positie voor de Nederlandse ondernemer en daartegenover de moeilijke positie voor de vakbeweging. De herbezinning de komende jaren zal zich daarom met name moeten richten op het herstellen van dit evenwicht. Hierbij is het mijn verwachting dat er een nieuwe invulling komt van de oude poldertraditie. Zolang in Nederland het nog nieuws is als werkgevers en werknemers het niet met elkaar eens zijn, is er reden om positief naar de toekomst te blijven kijken”, aldus de heer Rinnooy Kan.

Tijdens zijn bezoek roept de heer Rinnooy Kan op om als regionale SER actief zijn rol op te pakken. Met name waar het gaat om infrastructurele vragen in brede zin. Hoe organiseert de regio waar het gaat om zowel de kennisinfrastructuur als de fysieke infrastructuur. Hierbij is het goed om het middenveld breder te zien dan alleen werkgevers en werknemers alleen. Op landelijk niveau is ervaring opgedaan met de milieubeweging, maar regionaal zijn er ook andere kandidaten. De kern blijft echter de bereidheid om mede verantwoordelijkheid te dragen voor de toekomst van de eigen directe omgeving.
Om hier ook een goede invulling aan te geven zijn zeven succesfactoren van groot belang. Deze zeven succesfactoren zijn de uitkomst van een onderzoek dat is gedaan door de SER naar de effectiviteit van de werkwijze van de provinciale SER’en waaronder SER Noord-Nederland. Deze zeven succesfactoren zijn:
- Gezaghebbende leden in de raad
- Belang dat de bestuurders hechten aan draagvlak voor beleid
- Onafhankelijkheid en soms gedurfdheid bij adviezen
- Aanwezigheid van onafhankelijke deskundigen
- Goede interactie tussen regionale SER en de landelijke SER
- Zichtbaarheid van de raad
- Keuzes durven maken.
SER Noord-Nederland heeft laten zien dat ze voldoet aan deze succesfactoren. Het is nu zaak om dit te verankeren.

Meer nieuws
22 sep 2016
SER Noord-Nederland Challenge Lees meer
13 jun 2016
Bijeenkomst Noordelijke Retailagenda Lees meer
15 mrt 2013
2e Werkconferentie SER over een Energieakkoord voor duurzame groei. Lees meer
6 mrt 2013
Werkbezoek Wiebe Draijer aan SER Noord-Nederland / Regionale inbreng nationaal Energieakkoord Lees meer
28 jan 2013
Werkconferentie SER: begin van een energietransitie 'van onderop' Lees meer
14 dec 2012
SER Noord-Nederland wil investeren in een sterke regionale Human Capital Agenda Lees meer
1 nov 2012
BZK-SER werkconferentie: Toekomstagenda voor vitale krimpregio’s Lees meer
7 mei 2012
Consultatie Smart Specialisation Lees meer
8 sep 2011